Hoe snel verlies je spieren en je conditie op vakantie?

Hoe snel verlies je spieren en je conditie op vakantie?

Hoe snel verlies je spieren en je conditie op vakantie?

We hebben nog maar een maand voordat de vakantieperiode start. Ga je op vakantie en ben je bang om je opgebouwde spiermassa en spierkracht kwijt te raken? Of je gezonde voedingsgewoontes? In dit blogartikel delen we tips om je spieren te behouden en je vakantie fit door te komen!

Hoe snel verlies je spierkracht op vakantie?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het uithoudingsvermogen van de spieren en krachtkracht nauwelijks achteruit gaan in de eerste drie weken wanneer je stopt met sporten.

Het zou zelfs kunnen dat je in de eerste week – nadat je gestopt bent met trainen – sterker bent dan daarvoor. Dat komt doorat je spieren, aanhechtingen en het zenuwstelsel nu de nodige rust krijgen voor een maximale belasting.

Na drie weken is de kans groot dat je kracht van je spieren wat achteruit gaat. Dus zolang je niet al te lang op vakantie gaat – of daar regelmatig traint – is er niets aan de hand.

Pas na 16 weken zien onderzoekers een duidelijke afname in spierkracht.

Hoe snel verdwijnt de zichtbaarheid van je spieren op vakantie?

Het kwijtraken van je spiermassa hangt samen met je spierkracht. Maar is voor velen misschien wel belangrijker dan het kwijtraken van spierkracht. Er is geen zware belasting meer, waardoor het voor je lichaam ook niet meer nodig is om zoveel spieren te hebben.

Spiermassa neemt langzaam af na twee weken inactiviteit en vanaf 4 weken begint het sneller af te nemen.

De vakantie is een goede rustperiode voor je mentale en fysieke gezondheid. Bij hard trainen, hoort nou eenmaal ook hard rusten.

Hoe zit het dan met je spiergeheugen?

Wanneer je voor een langere periode (1 jaar+) fanatiek hebt getraind, dan heb je een voorsprong opgebouwd in je spiercellen. Dit maakt het makkelijker om verloren spiermassa en spierkracht terug op te bouwen.

Conditieverlies op vakantie

Je conditie neemt af als je dit een aantal weken niet meer traint. Daarom is het belangrijk om minstens één keer per week – ook op vakantie – een cardio work-out of duurtraining te doen.

Denk bijvoorbeeld aan wandelen, hardlopen, bergbeklimmen, fietsen of zwemmen. Start je dag ’s ochtends met conditietraining. Het is dan nog lekker koel en rustig en het is bovendien een heerlijke en energieke manier om je dag te beginnen.

Je basisconditie blijf je houden, maar je extra uithoudingsvermogen neemt na drie weken af. Dit komt door een lager VO2max-gehalte. Hierdoor is je lichaam minder goed in staat om zuurstof op te nemen en te transporteren naar spiercellen.

Wat voor effect hebben voeding en alcohol tijdens je vakantie op je geboekte progressie?

Tijdens je vakantie heb je waarschijnlijk een ander ritme. Je maakt andere voedingskeuzes, slaapt op andere tijden en misschien is je alcoholconsumptie ook anders.

Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie voldoende eiwitten binnenkrijgt voor het behoud van je spieren. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je ook voldoende koolhydraten en vetten eet. Het belangrijkste is om te genieten met mate.

Vraag advies aan onze coaches

Wil je nog wel wat extra advies om je gezonde voedingskeuzes en goede sportresultaten voort te kunnen blijven zetten op vakantie? Neem dan contact op met onze coaches en trainers.


Deel dit nieuwsartikel