Is krachttraining schadelijk voor jongeren?

Is krachttraining schadelijk voor jongeren?

Is krachttraining schadelijk voor jongeren?

Bijna 70% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar in Nederland beweegt te weinig. Jongeren zouden, volgens de Beweegrichtlijnen, dagelijks minstens één uur matig tot intensief bewegen en niet te veel zitten en daarnaast moeten ze drie keer per week bot- en spierversterkende oefeningen doen.

Wordt krachttraining verstaan onder bot- en spierversterkende oefeningen? En is krachttraining schadelijk voor tieners? Dit en meer lees je in ons blog.

Bot- en spierversterkende oefeningen = krachtinspanning

Deze bot- en spierversterkende oefeningen kan dus bestaan uit krachttraining. Toch zien veel ouders, ondanks dat ze het beste voor hun kinderen willen, krachttraining voor hun kind niet zitten. 

Eén op de drie ouders van jongeren aangeeft dat ze liever niet willen dat hun kind aan krachtsport doet. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de bezorgdheid over de groei, schade aan de groeischijven en fysieke ontwikkeling. Maar klopt dit wel?

Krachttraining voor jongeren is dat schadelijk?

Het antwoord hierop is nee. Er is geen wetenschappelijke relatie gevonden tussen krachttraining en schade aan de groeischijven. 

Een ander voorbeeld van een onderzoek is het onderzoek uit Zweden onder 3.738 jongeren. Uit dit onderzoek blijkt dat blessures niet vaker voorkomen bij jongeren die aan krachttraining doen, dan jongeren die geen krachttraining doen. 

De voordelen van krachttraining bij jongeren

Krachttraining voor jongeren heeft dus eigenlijk veel meer voordelen ten opzichte van de risico’s. Een aantal bewezen voordelen zijn:

  • Versterking van de botten (voor meiden verlaagt het de kans op osteoporose op latere leeftijd)
  • Kleinere kans op blessures
  • Insulinegevoeligheid stijgt, dit betekent dat de kans om op latere leeftijd diabetes te krijgen afneemt
  • Verkleint de kans op overgewicht en hart- en vaatziekten
  • Verbetert de sportprestaties

Waar moet je op letten als jouw kind krachttraining wil doen?

Het is belangrijk dat jongeren krachttraining op een juiste en veilige manier aanleren, dus onder begeleiding van een gecertificeerde instructeur of trainer. 

Zo kun je bij Basic-Fit kun je al sporten vanaf 16 jaar, maar hier loopt geen begeleiding rond. Veel jongeren voeren oefeningen uit die ze anderen zien uitvoeren in de sportschool of op YouTube kanalen. Maar er is dus niemand die met hen meekijkt, om te zien of zij het zelf wel goed uitvoeren, en belangrijk niet te zwaar trainen.

Het is dus is essentieel dat jongeren langzaam beginnen met krachtsport en geleidelijk de hoeveelheid gewicht die ze heffen opvoeren. Met de juiste begeleiding en een verstandige aanpak kan krachttraining een geweldige manier zijn voor tieners om sterk en gezond te worden.

Krachttraining voor jongeren bij Tripod

Tijdens onze small group training voor jongeren tussen de 14 en 20 jaar gaan ze samen met leeftijdsgenoten aan de slag met de eerste kennismaking met krachttraining. Maar ook hun persoonlijke ontwikkeling staat centraal, zowel lichamelijk als mentaal. 

Onze trainer Yannick behandelt tijdens het trainen ook diverse gezondheidsthema’s, zoals slaap, voeding, social media en alcoholgebruik. 

De trainingen zijn iedere woensdagavond van 17:00 tot 18:00. 


Deel dit nieuwsartikel